“Skytstoel” Akkrum staat er weer fris bij

Akkrum – Onlangs hebben enkele vrijwilligers van de Stichting Akwaseum de historische “skytstoel” aan de Boarn een flinke opknapbeurt gegeven. In de loop der jaren was het “húske” schuin gezakt, het hout was verweerd en ijzeren onderdelen waren verroest.

Door het geheel weer recht te zetten, roestvrij materiaal toe te passen en de buitenkant te schilderen staat de “skytstoel” er nu weer netjes en fris bij. De stichting Akkrum Âld en Nij neemt de kosten voor het opknappen en de toekomstige zorg voor haar rekening. In 2011 is achter Tweewielerbedrijf Nijdam aan de Kanadeeskestrjitte dit privaat nagebouwd gelijk aan zovele “húskes” die vele honderden jaren lang boven de rivier de Boarn stonden.

Al vanaf ± 1700 werden deze “húskes” gebruikt om de dagelijkse behoeften te doen. Tot ± 1920 loosden ze direct op het water, later werden ze op de wal geplaatst en in opdracht van de gemeente uitgerust met “tontsjes” die wekelijks met behulp van een praam werden gewisseld. Omstreeks 1970 verdwenen ze uit het dorpsbeeld. Vooral de exemplaren boven het water waren de skûtsje-schippers bij de doorvaart door Akkrum tot last en dat droeg mede bij aan de schimpnaam “skytstuollen” voor de Akkrumers.

Vanaf de brug in de Himdyk is het “húske” goed te zien. Aan de leuning van de brug wordt nog een bordje geplaatst, met een verwijzing naar het bouwwerkje en informatie over het bijzondere gebruik.