Ko Kool uit Aldeboarn start crowdfunding voor TukoTukTax

Aldeboarn – Donkere wolken pakken zich samen boven de TukoTukTax van Ko Kool uit Aldeboarn. Een verdubbelde verzekeringspremie dreigt Ko van de weg te houden. Normaal staat hij begin april klaar om toeristen en mensen uit de regio met zijn tuktuk te vervoeren. Ko’s enige redding blijkt een crowd-fundingsactie. Vrienden en dorpsgenoten doneerden inmiddels bijna duizend euro van de benodigde € 1500,-.

Tien jaar geleden begon kon als vrijwilliger bij Mienskipssintrum Leppehiem in Akkrum. Helaas hield dat op toen ze stopten met het eigen busvervoer. Omdat Ko niet iemand is die stil kan zitten leek het een mooi idee om een tuktuk aan te schaffen. Ko: “Ik heb in 2016 een tuktuk aangeschaft van het geld dat ik van mijn boot kreeg. Daarmee ben ik in mijn eigen tijd mensen gaan vervoeren, zodat ze in deze regio makkelijk op de plaats van hun bestemming aan kunnen komen. Van jongs af aan heb ik een Wajong uitkering en heb hiervoor veel vrijwilligerswerk gedaan. Op deze manier kan ik iets terug doen voor de samenleving, iets waar ik zelf ook veel plezier aan beleef. Met de ritjes van de tuktuk kan ik alleen de onkosten eruit halen.  Door mijn inzet werd ik zelfs genomineerd voor de Zilveren Duim waar ik heel trots op ben.”

Wie helpt Ko Kool op weg met zijn TukoTukTax uit Aldeboarn. Foto: Press4All

Trouwauto

Middels visitekaartjes en flyers weten mensen Ko te vinden en bellen hem dan op voor een ritje in de omgeving. “Ik vervoer mijn klanten door heel midden-friesland. Van Aldeboarn, naar Grou en ook naar Jirnsum, Akkrum of Heerenveen. Ze huren mij zelfs als trouwauto in”, vertelt tukchauffeur trots.

Donatie

Begin april stond de TukoTukTax startklaar. Ko: “Ik zou in april weer gaan rijden in onze dorp. Maar de premies van een tuktuk taxi zijn zo hoog geworden dat ik dit niet kan betalen. Die gingen van € 65,- naar € 130,- per maand. Daarom vraag ik aan alle lieve mensen en vrienden om mij te helpen iets te doneren, zodat ik deze zomer weer mensen kan vervoeren in de tuktuk.” Daarmee zou Ko ook heel veel kinderen in Akkrum blij maken. “Want ook dit jaar ben ik weer aanwezig bij de buitenspeeldag in Akkrum. Dat is op woensdag 12 juni. Dan kunnen alle kinderen een gratis ritje maken in mijn TukoTukTax.

Mensen die Ko graag weer op weg helpen kunnen middels onderstaande link een donatie doen: https://www.geef.nl/nl/actie/tuktuktaxi-akkrum-nes-en-omgeving/donateurs