Voormalige basisschool de Veenhoop heropent als groepsaccommodatie

De Veenhoop – In De Veenhoop opende gedeputeerde Johannes Kramer op midzomeravond 21 juni groepsaccommodatie Kloesewier in de voormalige basisschool van het dorp. In 2013 sloot na ruim 90 jaar de Openbare Basisschool in De Veenhoop. Na een openbare veiling kwam het pand in 2018 in het bezit van Hans Elshof en Akkeliene Postema en zij openen daar nu een kleinschalige groepsaccommodatie voor 10 personen. Het pand heet nu Kloesewier, vernoemd naar een verdwenen turfdorp in de buurt van De Veenhoop. De gedeputeerde luidde het nieuwe tijdperk in met behulp van de oude schoolbel, en vertelde over het belang van het behoud en het herbestemmen van historische panden. Vervolgens vertelde eigenaresse Akkeliene Postema over de verbouwing en de toekomstplannen. De lokalen ademen nog de sfeer van de oude school. Het oude krijtbord hangt nog aan de muur en er zijn veel schoolse elementen terug te vinden. Op de bovenverdieping bevindt zich een slaapzolder met bedstedes voor 8 personen en een aparte twee-persoonskamer. De eigenaren van de school willen arrangementen aanbieden aan verschillende doelgroepen. “We voelen ons bevoorrecht om op zo’n mooie plek in zo’n prachtig pand te mogen wonen, en delen dit graag met anderen. Daarom gaan we ons de komende tijd richten op het samenstellen van verschillende arrangementen, zoals bijvoorbeeld voor internationale studenten in Groningen en Leeuwarden”, aldus Akkeliene Postema. Zij krijgen op die manier de mogelijkheid om de steden achter zich te laten, en het platteland en de prachtige natuur rondom De Veenhoop te ontdekken. Daarnaast is de accommodatie te huur voor groepen tot en met 10 personen. Na de opening konden de aanwezigen de omliggende natuurgebieden De Alde Feanen, per kayak, en De Kraanlannen, te voet, onder leiding van natuurgidsen bekijken.Volgend jaar, in 2020, zou de oude school 100 jaar hebben bestaan en daarom overwegen de nieuwe eigenaren van de school een grote reünie te organiseren voor iedereen die er ooit naar school is gegaan of op een andere manier verbonden was aan de school.