De ‘Kistemakker’ van Poppenwier, doet uw ‘laatste’ wens in vervulling gaan

Poppenwier – In een tijd dat de dood bespreekbaarder is en bijna alles besproken kan worden in de uitvaart, heeft Hindrik Ype de Vries uit Poppenwier het gat in de markt gevonden. Samen met een leegstaande N.H. Kerk was de formule voor een nieuwe baan snel gevonden. “De Kistemakker” heet zijn bedrijf waarin hij allerlei soorten, maten en modellen uitvaartkisten maakt en showt. Van ruw hout, Ambachtelijk en duurzaam gemaakt, tot een kist die de klant wil. 

Hindrik Ype de Vries is 53 jaar. Het was vijf jaar geleden (2014), toen hij nog een kantoorbaan had. Al vijfentwintig jaar had hij dat gedaan bij dezelfde baas en de gedachte dat hij dit nog eens moest doen, zag hij niet zitten. Tot het moment dat zijn werkgever door de resessie failliet raakte en Hindrik Ype geen werk meer had. Toen kwam dit op zijn pad en dacht “daar kan ik wel iets mee”.

In zijn nieuwe werkruimte aan de Marsherne maakt hij de kisten. Toen ook de leegstaande N.H. Kerk op zijn pad kwam, greep hij die met beide handen aan. Een mooie showroom/toonzaal om de uitvaartkisten en gedenktekens te laten zien aan het publiek. Iedere maandagavond heeft hij de kerk vanaf 19.30 open, voor belangstellenden. Daar heeft hij menig model staan, maar men kan ook zelf met een idee komen. Bijvoorbeeld om er een print op te laten zetten of te laten beschilderen met een mooi plekje van het dorp waar u woond. Daarvoor kan Hindrik Ype, schilder Cees Kaspersma inhuren voor een mooi eind resultaat. Ook het model maakt Hendrik Ype zoals de klant dat wil. Nee verkopen, doe ik liever niet. Zo heeft hij oa. een kist in een boekvorm gemaakt, of zelfs in een boot model. Een koffer maar ook een heel simple kist van vurenhout is natuurlijk mogelijk. Een kist van pallethout of een kist voor een huisdier kan ook. Hindrik Ype heeft eens een kist gemaakt, die al jaren in de wacht staat. En de binnen bekleding maakt hij ook zoals u dat wilt. Inmiddels is hij een belangrijke schakel geworden in de uitvaartwereld en levert hij landelijk zijn grafkisten af.    

Begraven in de vrije natuur, onder een boom, in een open plek in het bos of in de nabijheid van water. Natuurbegraven, het kan op de nieuwe natuurbegraafplaats in Nieuwehorne, nabij Heerenveen. Natuurbegraafkisten, Eco-Kisten, maakt de Vries eveneens. Speciaal hiervoor heeft de ‘Kistemakker’ een aantal natuurkisten ontworpen.

Want ook de natuurbegraafplaatsen zien we steeds meer komen en daarvoor zijn weer andere regel van het maken van een kist. 

Natuurkisten van de ‘Kistemakker’ worden stuk voor stuk met de hand gemaakt. Hiervoor grbruikt hij verantwoord gekapt inlands hout van de Douglas spar. Houtverbindigen zijn zo veel mogelijk d.m.v. deuvels en milieuvriendelijke lijm. De hengsels zijn gemaakt van massief douglas of  Manilla natuurvezeltouw. De binnenkant kan worden afgewerkt met ongebleekt katoen of jute. Het matrasje en het kussen zijn gevuld met houtspaanders, zijkanten kunnen al of niet bekleed worden. Ook andere vullingen zijn mogelijk, bv riet, wol of stro. Zoals gezegt op maandagavond is hij in de voormalige Ned. Herv. Kerk aan de Binnenbuorren 12 open vanaf 19.30 uur. Hindrik Ype staat u graag te woord om uw wensen te verwezelijken.